Sodelovanje

Zakaj bi sodelovali?

Klinična preskušanja se uporabljajo za pridobivanje informacij o novih ali obstoječih načinih zdravljenja in njihovih učinkih na naše zdravje. Te informacije lahko pripomorejo k razvoju varnejših in učinkovitejših načinov zdravljenja.

Metode zdravljenja in zdravila, ki jih uporabljamo danes, so na voljo tudi zahvaljujoč osebam, ki so sodelovale v kliničnih preskušanjih. Brez prostovoljcev ne bi bilo na voljo toliko učinkovitih načinov zdravljenja in ne bi bilo razvito tako poglobljeno znanje, kot ga imamo danes.

Še vedno obstajajo bolezni, ki jih ne moremo zdraviti ali pa jih ne zdravimo optimalno, in morda boste kot prostovoljec lahko pomagali pri razvoju zdravljenja teh bolezni.

Ali lahko sodelujem?

Sodelujoče v preskušanjih lahko razdelimo v dve skupini:

  1. Zdravi prostovoljci:

Zdravi prostovoljci običajno nimajo diagnoze določene bolezni in ne uporabljajo nobenih zdravil. Včasih to vključuje tudi določene bolezni in zdravila dovoljeni (na primer seneni nahod ali kontracepcijska sredstva), vendar je to odvisno od protokola študije.

  1. Bolniki:

Bolniki so vsi, ki jim je bila diagnosticirana določena bolezen in/ali uporabljajo zdravila. Včasih se za bolnike štejejo tudi osebe z dejavniki tveganja (kot je visoka raven holesterola).

Zdravi prostovoljci lahko sodelujejo v preskušanjih v I. fazi, medtem ko lahko bolniki sodelujejo v preskušanjih v II., III. ali IV. fazi.

Faze preskušanja

Raziskave novih načinov zdravljenja vedno potekajo v štirih korakih (fazah):

  1. faza: Raziskave z zdravimi prostovoljci
  2. faza: Raziskave z bolniki (majhna skupina)

III. faza: Zdravljenje bolnikov (velika skupina)

  1. faza: Raziskave z zdravili, ki so že na trgu

V I. fazi preskušanja lahko sodelujete, če:

– ste fizično in psihično zdravi, 
– ne jemljete zdravil ali jih lahko brez težav prenehate jemati, 
– niste (in nikoli niste bili) odvisni od alkohola ali drog, 
– niste alergični na zdravilo.

V I. fazi so včasih namesto zdravih prostovoljcev vključeni bolniki, na primer, če gre za novo zdravilo za raka ali drugo zdravilo, za katero se pričakuje, da bo imelo več stranskih učinkov. Tak primer je nova kemoterapija za zdravljenje pljučnega raka. V teh primerih se lahko I. in II. faza preskušanja združita.

Poleg zgoraj navedenih meril običajno obstajajo tudi posebne zahteve za preskušanje. Na primer:

– spol, 
– starost, 
– telesna višina in masa, 
– kajenje.

Pri preskušanju v II., III. ali IV. fazi lahko sodelujete , če imate določeno bolezen ali dejavnik tveganja, ki jima je namenjeno novo zdravljenje. Na splošno je med preskušanjem dovoljeno jemati druga zdravila. Druga merila, ki so zgoraj navedena za I. fazo preskušanja, veljajo tudi za II., III. in IV. fazo preskušanja.

Kliknite tukaj za podrobnejše informacije o različnih fazah kliničnih preskušanj.

Kakšne so koristi?

Sodelovanje v kliničnem preskušanju vam lahko prinese nekatere koristi. Klinična preskušanja so skrbno načrtovana, strokovno osebje jih izvaja z veliko pozornostjo do podrobnosti in vam lahko omogočijo:

– aktivno skrb za svoje zdravje, 
– dostop do novih načinov zdravljenja, preden ta postanejo splošno dostopna, 
– med preskušanjem vam je na voljo najboljša zdravstvena oskrba v najuglednejših zdravstvenih organizacijah,
– s sodelovanjem v medicinskih raziskavah pomagate drugim,

– zdravi prostovoljci včasih prejmejo plačilo.

link2trials

© 2023 Link2Trials